duminică, 25 octombrie 2015

Cele ” Trei grații”



3 – Definește echilibrul și suficiența



  •       Trei, spun chinezii, este numărul perfect, expresia totalității, a desăvârșirii, căci nu i se poate adăuga nimic.
  •         Trei este numărul principiului masculin, în mai multe tradiții străvechi, fiind reprezentat printr-un triunghi cu vârful în sus.
  •         Trei este cifra " perfectă " în gastronomie . Trei sunt mesele principale ale zilei și tot 3 sunt sunt felurile de mâncare de bază ale prânzului . Pentru a respecta bunele maniere la masă , trebuie să știi să folosești  cel puțin trei tacâmuri : lingura , cuțitul și furculița . Iar o masă echilibrată are trei feluri de băuturi : un aperitiv , o băutura care însoțește felul principal și una  de desert sau un digestiv. Preferăm să închinăm de trei ori paharul .
  •         Adepţii lui Pitagora credeau că primul număr adevărat a fost numărul 3. Însă, părerea lor poate că nu era prea îndepărtată de adevăr, având în vedere că 3 este primul număr care formează o figură geometrică – triunghiul. De asemenea, este considerat un număr al armoniei, al înţelepciunii şi al înţelegerii.


Amprenta lui 3 obligă locatarii unei case să gândească pozitiv. Așadar, achiziționați cele ” trei grații” De Acasă: Țuica de pere, Țuica de caise și Vinars de Bârlad!



Despre "Cele 3 grații” puteți citi în articolele precedente:



joi, 22 octombrie 2015

Tuica de caise, "nectarul zeilor"



În zilele mohorâte, ploioase și friguroase de toamnă sau în cele geroase de iarnă,  parcă ai vrea să aduci în casă puțin din strălucirea și căldura dogoritoare a soarelui de vară... Prietenii vin în vizită și așteaptă de la tine ceva care să-i încălzească și să le amintească de zilele însorite. Din cămare  De Acasă scoți o sticlă cu lichid de o încântătoare culoare aurie, cu un buchet desărvâșit și cu nuanțe delicate de flori și fructe de cais.

 Este vorba despre Țuica de Bârlad, un produs De Acasă, doar pentru prieteni, făcută din caise coapte - fructe mici și pufoase, cu gust aromat și parfum intens. 


Și așa începe povestea caisului și a caiselor,  fructe cu pielea catifelată și aurie, cu o aromă unică și îmbietoare, cărora li s-au atribuit conotații divine, fiind socotite „nectar al zeilor”.
 
Originea caisului se pierde în negura timpului. Cu secole înaintea nașterii lui Christos, grecii au adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi primele caise uscate și primii sâmburi de cais, cu care au sădit livezi ce rodeau fructe aurii-portocalii și parfumate. Gustul lor dulce-suculent li s-a părut atât de bun, încât i-au atribuit origine divină, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru Divinitate. De la greci, caișii au fost preluați de romani, care i-au răspândit în întreaga Europă și în Africa, numindu-i Prunus armeniaca, adică pruni de Armenia, denumire științifică ce s-a păstrat până astăzi. Totuși, originea caișilor pare a fi mult mai îndepărtată decât Armenia, dovezile arheologice arătând că aceștia erau cultivați în India și China acum cinci mii de ani, deci cu mult înainte ca ei să ajungă în zona Caucazului. La fel ca și în Grecia sau Roma antică, în străvechile civilizații asiatice se spunea despre caise că poartă în ele o părticică din nectarul zeilor.


Caișii fac parte din familia Rosaceae, care cuprinde și alți pomi fructiferi, precum mărul, părul, prunul sau piersicul. În present, caisele se cultivă în peste 63 de țări, supremația acestei culturi deținând-o Turcia cu peste 20% din producția mondială. Urmează Iran, Italia, Maroc, Pakistan, Japonia, Spania, Algeria, Grecia și Franța.


 Varietăţile de caise, cam 300 în întreaga lume, au proprietăţi nebănuite, dar și calitatea de a se transforma în țuică, o licoare aurie de origini necunoscute.

 


În cartea sa „Din etnologia cumpătării. Palinca, ţuica şi vinarsul la români”, Ioan Godea spune că ţuica, deşi produsă pe scară mare în gospodăriile româneşti, este menţionată în documente destul de târziu. Autorul mai precizează că, în ziua de azi, noţiunea de „ţuică” se foloseşte pe tot teritoriul României, „fără a exista o preocupare cât de mică în delimitarea expresiei în raport cu alte distilate cunoscute sub alte denumiri”.
Dicţionarele nu dau multe lămuriri cu privire la etimologia cuvântului. Conform DEX-ului, ţuica este „băutură alcoolică obţinută prin fermentarea şi distilarea prunelor sau altor fructe”, numele provenind din sârbă, „cujka”. Curios e că, într-o lucrare maghiară de specialitate, se spune despre distilatul cu pricina că e de origine românească, şi că de la noi l-au luat sârbii...



Ţuică, pălincă, horincă, rachiu, vinars, trăscău, tescovină, secărică... Oricum i-ai zice, tăria cu mărgeluţe sau nu, gălbioară sau nu, mirosind a prune sau nu, îţi încălzeşte inima la petreceri sau în iernile năpădite de nămeţi, alături de prieteni buni. 


 Mereu pentru prieteni, Țuica de Bârlad, un produs De Acasă, este armonia soarelui cu a pământului, cea care dezleagă limbile și leagă prietenii.