A venit toamna cu ploi și frig pătrunzător... Brrr! Vremea rece de afară te îndeamnă la povești spuse la gura sobei. Într-o după-amiază ploioasă, îți aduni prietenii acasă și la finalul unei mese cu arome și mâncăruri rafinate îi servești cu Vinars de Bârlad, un produs De Acasă. Dintr-odată, atmosfera devine caldă, relaxantă și te îmbie la povești...
Astăzi vom spune, pe scurt, istoria acestei băuturi care, potrivit legendei, s-ar fi născut din greșeală...
Cognac, brandy, vinars, distilat din vin - denumirile unei băuturi care se adresează celor care apreciază gustul rafinat, dar ale cărei calități impresionante pot fi descoperite și de neinițiați, deopotrivă.
Astăzi vom spune, pe scurt, istoria acestei băuturi care, potrivit legendei, s-ar fi născut din greșeală...
Cognac, brandy, vinars, distilat din vin - denumirile unei băuturi care se adresează celor care apreciază gustul rafinat, dar ale cărei calități impresionante pot fi descoperite și de neinițiați, deopotrivă.
Distilatul de
vin are rădăcinile adânc infipte în istorie: primele băuturi distilate apar
prin Babilon și se consacră în Grecia Antică și Imperiul Roman.
Povestea
acestei băuturi începe în secolul al XII-lea când Armagnacul (produs în
regiunea Gascogne) este menţionat în unele documente, fiind astfel cea mai
veche băutură distilată din vin din Franţa dar şi din lume. Tot în Franţa ia
naştere şi cognacul, băutură alcoolică tot din vin, în regiunile Charente
şi Charente-Maritime (aprox. 130 km la nord de Bordeaux). Apreciata băutură se
produce în această zonă încă din 1549, dovadă fiind un document care precizează
existenţa a „patru butoiaşe pline cu rachiu.”
Vinul ars, cu toate
versiunile sale, apare ca atare abia în secolul al XIV-lea, mai întâi ca metodă
de eficientizare a transportului și de evitare a taxelor, aplicate la acea
vreme la volumele transportate, nu la tăria alcoolică. Ideea era că, odată
ajuns la destinație, vinarsul va fi completat cu apă, pentru a obține băuturi
asemănătoare vinului. Comercianții au constatat însă curând că unele elemente aromatice
sunt distruse complet în timpul distilării, iar altele noi se nasc. În plus, a
fost o problemă de timp până să se descopere virtuțile îmbătrânirii în butoi a
vinarsului, care transformă miraculos un trotil puternic alcoolizat într-o
băutură fină.
Cei care vor face cunoscută această băutură sunt
comercianţii olandezi, care achiziţionau vin din regiunile Champagne şi
Borderies şi observă că acesta suferea modificari pe timpul transportului. De
aceea, hotărasc să-l distileze şi-i dau un nume sugestiv: brandwijn (în
traducere - vin ars), de unde derivă şi cunoscutul brandy.
Pe
teritoriul României, băuturile alcoolice au o istorie îndelungată, întrucât
prima menţiune a cazanelor folosite pentru fabricarea distilatelor datează din
1332. Cronicile din Evul Mediu amintitesc de ospeţe unde este menţionată,
printre delicatese, şi tăria de vin, adică vinarsul.
Vinars se
numește o băutură alcoolică tare, cu o concentrație de alcool etilic de minimum
37,5% și de maximum 86% vol, obținută prin învechirea, peste 3-5-7 ani, a
distilatelor de vin în butoaie din lemn de stejar.
Denumirea este
originară din Transilvania, unde a apărut din denumirea germană Weinbrand, cuvânt
care este compus din cuvintele vin + ars. În Transilvania, cuvântul
"ars" înseamnă și "distilat", adică supus încălzirii în
alambic.
Prin extensie,
cuvântul vinars denumește și o băutură obținută prin diluarea cu apă a
alcoolului etilic rectificat sau prin distilarea sucurilor dulci fermentate, de
fructe (borhot) sau de struguri (boască, ceea ce rămâne după stoarcerea
mustului din struguri), fiind sinonim cu termenul rachiu, folosit preponderent
în Vechiul Regat.
Un alt sinonim
este brandy, o prescurtare de la termenul englez brandywine, provenit din
termenul olandez brandewijn, cu același înțeles ca și termenul german.
Din anul 1971,
distilatul de vin invechit obtinut in Romania capata denumirea de Vinars.
Tehnologia este
simpla si consta din distilarea vinului pana la o tarie alcoolica de 60 de
grade. Concentratia de alcool a vinului este de aproximativ 11 - 12 grade.
În Romania
producția distilatelor de vin este consemnată pe la începutul secolului XX,
însă băuturi care să se apropie de calitatea Cognac-ului, încep să se fabrice în
anii 60, odată cu importul primelor
instalații performante de distilare.
Legile
vinarsului
– distilatul se
face exclusiv din vin, la o tărie maximă de 94,8% volume alcoolice. La produsul
finit poate fi adăugat alt distilat de vin, în procentaj de maxim 50% din
volumul total.
– trebuie să
conțină substanțe volatile în porporție de minim 125 de grame la hectolitrul de
alcool 100% , iar acestea trebuie să fie obținute exclusiv din materialele
brute folosite la fabricație;
– conținutul maxim
de alcool metilic trebuie să fie sub 200 de grame la hectolitrul de alcool
100%;
– tăria
alcoolică minimă este de 36%;
– este interzisă
cu desăvârșire adăugarea de alcool, diluat sau nu;
– este interzisă
cu desăvârșire adăugarea de arome, în afara metodelor de producție tradiționale;
– singurul adaos
permis este cel de caramel, pentru obținerea culorii dorite.
În zilele reci, invitați-vă prietenii la un pahar de Vinars de Bârlad, băutura De Acasă.
Cum se bea
vinarsul
Pentru a aprecia
calitățile unui vinars, se procedează în mod identic ca la băutura originală,
cognac. Vinarsul se consumă la temperatura camerei, care este de circa 18° C.
Se toarnă în pahare speciale, incolore, cu picior și cu gura îngustă. Astfel
aroma se concentrează și poate fi simțită mai puternic. Paharul se rotește ușor
și se ține între palme pentru a-i mări temperatura. În acest mod se eliberează
parfumul vanilat înmagazinat în perioada de învechire în butoaie de stejar.
Sticlele de vinars nu se depozitează la temperaturi mai mici de 10° C. Se
servește în totdeauna după masă, nefiind un aperitiv. Vinarsul, ca și coniacul,
capătă proprietățile speciale doar în contact cu lemnul de stejar; perioada cât
a stat în sticlă nu influențează calitatea acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu